top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
nikola-teslahu

Божићна прослава

Празнични дух и породична хармонија осаћали су се међу свим присутнима у Српској школи у Будимпешти, где је ове године Божићни програм испунио сва очекивања. Школска аула је била пуна људи, огласиле су се прелепе песме, а свечаност је кулминирала паљењем бадњака, после петнаест година паузе.

Божићна прослава одржана је 20. децембра, у уторак, у Српској основној школи и гимназији "Никола Тесла", с почетком у 12 часова. Ђаци и професори, су после

наставе прешли у већ окићену аулу. Божићни украси, свеће и слама, били су само неки

од декорација. Поред професора и ђака, дошли су и родитељи, такође и свештена лица, отац Зоран Остоић и отац Далибор Миленковић. Аула је била пуна људи, сви су били свечано обучени и жељно су ишчекивали прославу. Професорка Аница Пандуровић, уз помоћ професорке Зорице Јурковић, организовала је цео програм, она се овим путем захваљује КУД Табану и оцу Зорану, за позаимљене ношње и стихаре, које су ученици носили током свечаности. За извођење програма био је задужен осми разред, који је дочарао публици Исусово рођење и српске обичаје током Божићног ручка, на позорници је био постављен сто, слама се ставила испод стољнака и запалила се свећа, која је обасјла целу аулу, на сто су ставили божићни колач, чесницу, мед и орахе. Мали и велики хор са забавиштанцима, под вођством професорке Оливере Младеновић - Мунишић, огласили су се песмама као што је „Ој, Бадњаче, Бадњаче”, „Божић, Божић” и „Рождејство”, почетком ове песме сви присутни су устали и заједно певали. У прогарму су учествовале и Тара и Лана Вујановић, које су својим гласовима допринеле успеху програм. Певале су једну стару, српску, Божићну песму. Програм у аули се завршио говором директорице др. Јованке Ластић, која се захвалила за овогодишњи рад и допринос заједници и пожелела свим присутнима срећне Божићне и Новогодишње празнике. Прослава се наставила у дворишту, где се идејом професорке Анице, после петнаест година паузе, опет наставила традиција паљење бадњака. Током боравка у дворишту, Драгољуб и Миливој Чобан, засвирали су и неколица присутних стала је у коло и играла око бадњака. После свечаности сви су могли да се угреју чајем и послуже ситним слаткишама и воћем у аули, које су припремлили кувари наше мензе, за ђаке, професоре и све присутне. Оливер Агустинов, ученик школе пуштао је празничну музику, он је такође био задужен за технички део програма. Дружење се наставило цело поподне, гимназијали и основношколци заједно су се играли. Сви су били задовољни протоком ове манифестације. Присутни су рекли да је прослава била оригинална, у духу празничког расположења и да је садржила све потребно, за једно пријатно и корисно дружење у оквиру Божићних празника.

bottom of page