top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
Анастасија Ачански

Гостовање хора новосадске гимназије на Тргу ружа

Делегација Српске гимназије „Никола Тесла“ у Будимпешти, коју су чиниле директорка др Јованка Ластић и њене заменице Јулијана Которчевић, иначе одговорна за рад Српског ђачког дома и Соња Сушић Марковић, 17. марта је на позив Татјане Вукадиновић, директорке Гимназије „Светозар Марковић“ поводом обележавања дана школе, боравила у Новом Саду.


У среду, 29. марта ученици и професори Српске гимназије „Никола Тесла“ на Тргу ружа имали су прилику да уживају у кратком, али у сваком смислу незаборавном концерту хора и оркестра Гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада који је приређен после посете Амбасаде Републике Србије у Будимпешти.

Као што је већ споменуто, новосадски гимназијалци су се на овај пут отиснули првенствено да би представили своју гимназију. Захваљујући присним односима између наше две школе, хор и оркестар новосадске гимназије, под диригентском палицом професорке Маје Дринчић, одвојио је време да свој репертоар представии и нама. Наступ је одржан у свечаној аули наше школе, на њему су присуствовали ученици, велики број из деветог разреда, који су показали велико интересовање за ову врсту културног програма. Осим ђака у наступу хора су уживали и професори као и чланови директорског актива на челу са др Јованком Ластић. Ову културну манифестацију је својим присуством увеличала и Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској.


Педесет хориста и двадесет и пет музичара Гимназије „Светозар Марковић“ оправдали своје место међу најбољим хоровима у Србији.


Од песама кроз које су по показали своје умеће, по мишљењу пиблике највише се истицала географска фуга, која иако се састоји из ритмичког узвикивања географских појмова, запала је за ухо публици управо због интересантног начина извиђења, као и самог садржаја.


Поред фуге, на репертоару су се нашле и Химна школе „Светозар Марковић“, написана од стране родитеља и ђака, затим фенименално изведени Gaudeamus igitur, као и насловна песма култног филма Аватар.

По завршетку концерта, директорка др Јованка Ластић је одржала говор којим је изразила захвалност ученицима као и професорки музичке културе новосадске гимназије и позвала на даљи наставак сарадње између наше две средње школе, што је попраћено великим аплаузом.


Ученици гимназије „Светозар Марковић“ су се потом отиснули у кратко разгледање прелепе Будимпеште, које им је, надамо се, пружило онолико задовољства колико и нама њихов концерт.

bottom of page