top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
СНН

Двоструко славље у Српској гимназији у Будимпешти: КОШАРКАШИ И КОШАРКАШИЦЕ ШАМПИОНИ МАЂАРСКЕ

Кошаркашице и кошаркаши Српске гимназије „Никола Тесла“ окитили су се златом на завршници овогодишње Ђачке олимпијаде, одржане у Печују, и на тај начин донели неизмерну радост својим навијачима, родитељима, пријатељима и школи коју похађају.

Изабранице тренера Немање Томашевића имале су можда мало лакши задатак од мушке екипе. Наиме, једино су у полуфиналу имале противника који им је до последњег тренутка парирао, али и та утакмица је добијена (35:27), док је у финалу од самог почетка све било јасно. Девојке су победиле играчице Гимназије „Вајда“ из Кестхеља, резултатом 36:14.

Са друге стране, момци предвођени тренером Дејаном Младеновићем, имали су веома тешко полуфинале, а потом и финале. Многи су се сложили у оцени да је полуфинале било заправо завршница, имајући у виду да су се тамо састале две најбоље екипе: играчи Бенедиктинске гимназије из Панонхалме и Српске гимназије „Никола Тесла“ из Будимпеште. Кошаркаши из Панонхалме били су доминантнији на почетку утакмице и већим делом су водили у њеној првој половини. На полувремену су имали предност од три поена (27:24), а касније су водили и са шест поена разлике, чак и три минута пре краја утакмице. Међутим, изабраници Дејана Младеновића кренули су у силовит напад и последњим атомима снаге успели да изједначе резултат. Пет секунди пре краја имали су и слободна бацања за победу, међутим, лопта ниједном није хтела у кош, па је меч у регуларном времену окончан резултатом 44:44. После краће паузе, у продужетку, наши играчи као да су се осоколили, па су у силовитим нападима постигли чак девет погодака, док противник није успео да постигне ниједан. Тако су се српски кошаркаши пласирали у финале, где су се састали са одморнијом екипом из Кечкемета. Прву четвртину противник је добио резултатом 11:6, али је већ на полувремену Српска гимназија „Никола Тесла“ водила са 19:14. Крај је био веома узбудљив, јер се противничка екипа по резултату приближила српској, која је, међутим, имала и снаге и стрпљења у самој завршници. Наши су на крају славили победу, уз резултат 29:25. Тако су у надметању, у којем је учествовало 15 женских и 19 мушких екипа, и кошаркашице и кошаркаши Српске гимназије „Никола Тесла“, на завршници Ђачке олимпијаде освојили златне медаље и победничке пехаре.

У „ол-стар“ екипу, тј. најбољу женску петорку турнира, од наших кошаркашица доспеле су Данијела Ковач (капитен) и Јована Дудуковић, а у мушку Стефан Сујић и капитен Далибор Нашпалић. За најбоље играче Ђачке олимпијаде проглашени су Данијела Ковач и Стефан Сујић. Немања Томашевић и Дејан Младеновић проглашени су најбољим тренерима, чиме је на овогодишњој Ђачкој олимпијади, Српска гимназија „Никола Тесла“ забележила највећи спортски успех својој историји, дугој 24 године.


Галерију слика можете погледати овде.


bottom of page