top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
Д.Д.

Почео писмени део матурских испита

Матуранти Српске гимназије „Никола Тесла” у Будимпешти, укупно 48 ђака, писмени испит из српске књижевности и језика писали су 5. маја, у петак, уочи Ђурђевдана.

Први део писмене матуре средњег нивоа из српске књижевности састојао се из разумевања текста и писања аргументације. Овај пут кандидати су морали да прочитају есеје Ласла Бујташа: „Михаил Витковић, заљубљеник Јегре, и Казинцијев присталица” и Миодрага Матицког: „Србин из Јегре - као метафора” и да одговоре на постављена питања. Кандидати су у задатку писања аргументације могли да бирају између две теме: „Напиши извештај о некој пколској манифестацији (нпр. педаја пантљика, опраштање). Обрати пажњу да се извештај заснива на важним и провереним подацима)” или „Напиши излагање о томе због чега је важно што је зграда Текелијанума враћена српској народности у Мађарској, у чему она потпомаже културни и просветни рад Срба.” За решавање првог дела испита ђаци су на располагању имали 90 минута.

У другом делу писменог испита матуранти су могли да бирају од две понуђене теме. За решавање овог другог дела имали су на располагању 150 минута. Први задатак је наведен као „Анализа књижевног дела”. Матуранти су могли да бирају између две теме. Прва је била приказ познате приповетке Симе Матавуља „Поварета”. Матуранти су добили следеће упутство: „Приказивање житеља сиромашних острвских и приморских села, њихове судбине и јачине живљења у пуној стварности у приповеци српског реалисте Симе Матавуља”.


Друга могућност је била књижевна паралела: „Два различита тона у Ђулићима и Ђулићима увеоцима Јована Јовановића Змаја. Упореди две песме и укажи на различита расположења у сликовитости и ритму песама. Осврни се на субјективност и свеопшту уметничку вредност његове љубавне лирике.”


Већина матураната је о српском писменом испиту изјавила да теме нису биле тешке. Надамо се да ће се то показати и на резултатима. Усмени део матуре почиње 19. јуна. До тада матуранти имају месец дана да се марљиво припремају на „испит зрелости” како се он негда називао.

bottom of page