top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
Јасмина Латас

Креативно-едукативне радионице ученика првог разреда

Веома значајан период уз процесу учења код деце представља игра и креативно изражавање. Тај процес је веома важно не прекидати. На овим радионицама родитељи и учитељи се придружују деци, пуштајући их да они воде а помоћ детету се пружа ако је неопходна.

На радионици која је у првом разреду одржана поводом „Дана мајки“ наши мали креативци су осмислили и реализовали „хаљину за своју мајку“. Сви присутни у учионици су осетили огроман налет креативне енергије и осећај задовољства. Разнобојне материјале претворили су у прелепе хаљине дизајниране по укусу својих мајки. Спретни прстићи су уз труд и истрајност стварали оно што су замислили, користећи перлице, шљокице, стаклиће, перје, чипку...Хаљине су освануле на зидним новинама а маме су заједно са њима одушевљено анализирале креације створене њима на дар.

Овој радионици предходиле су још две радионице. Почетком године заједно са родитељима направили смо јастучиће од тексас панталона за сваког ученика. Разне старе татине и мамине фармерице послужиле су као основа за дечји јастук. Свако је са својом мајком и оцем кренуо у неистражену пустоловину. Ређале су се идеје а јастуци су постајали све лепши и лепши. Неко је први пут узео иглу и конац у руке али је мотив био један – дечији осмех. Јастуци су данас постали неизоставни део ученичког живота у школи. Користе да угреју дрвену столицу и олакшају наставу а исто тако и као саставни део језичких и других радионица, када деца уместо на поду седе на њима.

На другој радионици правили смо лутке од хула-хоп чарапа и дечјих сокни. Чарапе су постале лутке а радо смо их оживљавали позајмљујући им глас. Лутке су у разреду учитељице Весне и учитељице Јасмине постале најбољи другари. Помогле су нам да стидљиви изграде поверење, да комуницирају и размењују идеје, да деци помогну док рецитују стихове, приповедају, подстакну их на активно слушање. Подстакле су нам креативну игру и открића и мотивисали да се деца лакше укључују и истраже и изразе различите емоције.

Креативне радионице ангажовале су дечју машту кроз сликање, шивење, дизајнирање, плес, драмску игру, луткарске представе и музику. Циљ нам је првенствено био да кроз креативне радионице допринесемо развоју когнитивних способности наших ученика.


bottom of page