top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
Славица Зељковић

На међународном ликовном конкурсу награђен рад Иве Маровића, ученика четвртог разреда основне школе

Ликовно неговање српске традиције


На Међународном конкурсу ликовних радова деце и омладине под називом „Светосавље и наше доба“четврто место и Похвалу је освојио ученик четвртог разреда основне школе „Никола Тесла“ из Будимпеште, Иво Маровић. Завршна свечаност 26. конкурса по реду одржана је у суботу, 19. маја 2018. године у СТШ ''Милева Марић Ајнштајн'' у Новом Саду. Том приликом је отворена и изложба најуспелијих ликовних и калиграфских радова на којој је, поред Ивиног рада, било изложено још два рада наших ученика, Натали Шошић и Мире Хорват Еленоре. Награде је уручила Ева Феди, директор Центра. Том приликом је одржан културно-уметнички програм и читани су најуспешнији литерарни радови.


Конкурс је био расписан за више узрасних категорија ученика: за предшколце, основце нижих разреда, основце виших разреда, средњошколце и посебна категорија за средње уметничке и стручне школе. Стигло је око 400 врло квалитетних, ликовних радова. Из Српске школе послато је 20 радова. Радили су их ученици из трећег разреда са учитељицом Мирјаном Ковач и ученици четвртог разреда са учитељицом Јасмином Латас, а ван такмичарске категорије, послата су и занимљива идејна решења за слова наше азбуке која су урадили ученици првог разреда са учитељицом Весном Чаплар. Деца су осмислила уз свако слово сликовну поруку и послати су као дар ликовне радионице првака Српске школе у Будимпешти. Иво Маровић је насликао Светог Симеона Мироточивог као централну личност свог рада, са књигом и манастиром Хиландаром чији је ктитор. Слика је обрубљена виновом лозом која има снажну симболику у хришћанству. Да би ученици били мотивисани и упућени у тему, претходно су са учитељицом, Јасмином Латас, која предаје ликовну културу у четвртом разреду, причала о Светом Симеону као оснивачу српске владарске лозе, династије Немањића, направила презентацију, а затим су погледали и филм о Светом Симеону и читали су на часу песму Мила Медића „Завештања великог жупана српског Стефана Немање свом сину Светом Сави“, одломак Завештање о језику. Тек после су имали задатак да ликовно осмисле и маштом дочарају научено градиво.


Најуспешнији рад је био Иве Маровића који је пре две године из Норвешке дошао у Будимпешту и сада је ученик четврог разреда код учитељице, Љубинке Георгијевић. Он је рођен 30. јула 2008. године у Подгорици. У нову средину се врло лепо уклопио. Одличан је ученик, говори и чита на енглеском језику јер је у Норвешкој ишао у Интернационалну школу, учи мађарски, омиљен је другар. Он каже да му је занимљив лик Хари Потера из књиге, али и из филма, а допада му се и новији анимирани филм „Коко“, који прича о дечаку који жели да постане музичар и игром случаја се затиче у потпуно другом свету од оног на који је навикао и где он открива истину о себи и својој породици. Причу о Светом Симеону Мироточивом је доживео бајковито и помало мистично. Каже: „Пуно сам научио из наше историје преко те приче и научио сам како је отац на сина пренео љубав и заветовао га да чува свој језик и веру. Научио сам и да његове мошти почивају у манастиру Студеница. А о језику сам научио то да ма где да одемо да живимо, не смемо да заборавимо свој матерњи језик јер нам је он највредније благо и наслеђе. Захваљујући свом језику најлепше говоримо о осећањима.“

Иво је веома занимљив дечак који врло лепо и зрело прича и који има своје ставове и идеале, иако је само десетогодишњи дечак. Са родитељима и сестром Ирином иде у позориште, посећује изложбе и музеје. На додели награде, била је и његова породица која му је у свему снажна подршка и учитељица Јасмина Латас.

 

Организатори конкурса


Ликовни конкурс „Светосавље и наше доба“ расписује се од 1992. године за децу предшколских, основних и средњих школа Републике Србије и Републике Српске, а од 2012. и за децу допунских српских школа у расејању. Понуђене подтеме су: Студеничка звона, Окупите све наше земље и окупите се сви у земљи Чувајте, чедо моје, српска имена, Творити небеске ствари на земљи и земаљске ствари уздизати до неба, Црква је оно што остаје после владара, Градите за данас, градите за сутра, али градите и за векове, Тешко ономе ко своју песму не пева, Од нас ће остати оно што буде записано у књизи, Лоза Светог Симеона и Молитвени гласови Хиландара.

Организатор и покровитељ манифестације је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Организациони одбор су ове године чинили и: Коло српских сестара Епархије бачке, Одбор за веронауку Епархије бачке, Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Удружење војвођанских учитеља


Циљ наградних конкурса и колективних изложби је да се путем стваралаштво ученика афирмише и негује литерарно и ликовно стваралаштво као и калиграфско умеће.


Чланови жирија су били ликовни уметници, историчари уметности, ликовни педагози, теолози, чланице Кола српских сестара Епархије бачке и представник Министарства просвете. Најуспешнији радови су штампани у Каталогу који су уручени ученицима и наставницима уз награде.

bottom of page