top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
Лара Живковић, Нађа Марчетић, будући матуранти

Матурска екскурзија

Још пре првих јутарњих зрака 31. августа 2018. ученици дванаестих разреда заједно са својим разредним старешинама кренули су на дугоочекивану матурску екскурзију у Италију. Енергије није мањкало ни у тим раним часовима, па су се ученици весело дружили, певали и размењивали утиске са распуста.

Прва станица била нам је велелепни дворац Мирамаре који је саграђен као поклон за Максимилијана Хабзбургшког и његову жену. Ово здање гледа на Тршћански залив и налази се у близини града по коме је овај залив и добио име. Наравно, након тога добили смо прилику да се прошетамо тим градом на обали Јадрана, који и поред италијанског духа сведочи о животу некадашњих Срба трговаца који су живелу у центру.

У касним вечерњим сатима стигли смо у Римини у коме смо провели сутрашње пре подне. Било је прилике за купање у мору, шетање и фотографисање... Наставили смо путовање свраћањем у најстарију републику на свету потпуно окружену територијом Италије – Сан Марино. Уске брдовите уличице одавале су утисак бајковитог града са мноштвом мајушних продавница и ресторана и љубазних мештана. Поподне смо стигли до најјужније дестинације наше екскурзије – до Рима. Вечни град је већ сутрадан почео да нас одушевљава ... Неки од најважнијих места које смо посетили били су: Шпанске степенице, Фонтана ди Треви, Пантеон, Олтар домовине, Римски форум и наравно, величанствени Колосеум.


Већ наредног дана кренули смо у обилазак Ватикана, најмање независне државе на свету и центра католичанства. Ватикански музеј са Сикстинском капелом био је право културно продуховљење, а Базилика Светог Петра набољи је пример узишености и лепоте. Следећи град који смо посетили био је Сан Ђимињано. Шарм Тоскане потпуно нас је опио својом грациозношћу и мирноћом, ушушканошћу и пријатошћу. Уске уличице су остале скоро нетакнуте које чувају спомен на протекле векове. Иако смо у једном тренутку сви пожелели овде да се задржимо, требали смо да наставмо путовање ка Пизи. Криви торањ нас није оставио равнодушним, а дефинитивна је чињеница да су овде направљене најсмешније и најоригиналније фотографије. Наравно, нисмо пропустили прилику ни да сазнамо да је овај торањ заправо звоник катедрале и да се зове Кампо де Мираколи.


Последњи дан био је опуштајући и провели смо га на плажи приморског града Бибионеа. Бибионе је свако од нас, укључујући и преморене наставнике, искористио на њему одговарајући начин: купајући се, сунчајући се или одмарајући се уз праву италијанску кафу и ручак с плодовима мора.


У Будимпешту смо стигли 5. септембра пуни утисака и са успоменама које ћемо заувек памтити и препричавати. Пар страница је довољно да се опише матурска екскурзија, али и цела књига је премала да у њу стану све емоције које носимо у себи, све ситнице којих ћемо се сећати и сви пријатељи које смо стекли. И зато једно велико хвала свим ученицима 12а, 12б и 12ц, разредним старешинама Алену Нађу, Кристини Бекић и Мирјани Трагор и професорима Бојану Белићу, Драгани Меселџији и Изабели Борзи.

bottom of page