top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
Д. Д.

Сећање на Тихомира Вујичића

Дана 23. фебруара навршило се пуних деведесет година од рођења Тихомира Вујичића, српског композитора из Мађарске.


На иницијативу Ксеније Сушић Марков, председнице Српске самоуправе у Зуглоу, иначе заменика директора Српског забавишта, основне школе, гимназије, колегијума и библиотеке „Никола Тесла” у Будимпешти, ученици 10.ц разреда су са својим разредником Драгомиром Дујмовом положили венац поштовања код спомен-плоче Тихомира Вујичића (Помаз, 1929 – Дамаск, 1975), истакнутог етномузиколога и композитора.


Спомен обележје се налази на згради Српске православне црквене општине у популарној Вацкој улици, том најужем центру мађарске престонице, где се негда налазио дом проте Душана Вујичића, пароха будимпештанског. У том патинастом здању живео је и стварао млади Тихомир а такође и његов брат Стојан, врсни књижевник и културни прегалник.


Венац су положили Александра Поповић и Огњен Малушић. Потом је Александра Поповић прочитала биографију најзначајнијег сакупљача музичке традиције Срба, Буњеваца, Шокаца, Бошњака и Хрвата у Мађарској.


Вујичић је био веома популаран и у мађарском уметничком свету 60-их и 70-их година минулог века у Будимпешти. Написао је многа музичка дела а међу њима се посебно иситиче композиција прве мађарске телевизијске серије „Капетан Тенкеша” са којом је ушао и у историју мађарске филмске уметности.


Тихомир Вујичић је био врхунски српски интелектуалац у Мађарској. Био је широко образован и говорио је неколико језика. Вујичић је умро трагично. Срушио се авионом изнад Дамаска на Преображење 1975. године.


Овој малој свечаности присуствовао је и професор Пера Ластић, директор Српског института у Будимпешти, уједно и потпредседник Српске самоуправе у Зуглоу.

bottom of page