top of page

НИКОЛА ТЕСЛА

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум

Архива

Српско забавиште, основна школа, гимназија и колегијум „Никола Тесла” 

1074 Будимпешта, Трг ружа 6-7
тел: +36-1351-6550 факс: +36-1351-6554
e-mail: kontakt@nikola-tesla.hu

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

© 2016 Nikola Tesla Budapest

Последње вести
Ана Малушић, 11.а

Теслини дани физике, екологије и здравља

Ове школске године, „Теслини дани” у Српском забавишту, основној школи, гимназији, колегијуму и библиотеци „Никола Тесла” у Будимпешти, обележени су врло разноврсним и занимљивим програмом захваљујући одличној организацији Актива природних предмета на челу са професорком Весном Бабић Седлачек у сарадњи са Ђачком самоуправом на чијем челу се налази професорка Ерика Котхенц. Програм је трајао од 13. до 16. маја и садржао је разне активности попут презентација и радионица на тему физике, екологије, како физичког тако и менталног здравља, разних наградних, едукативних излета и екскурзија.

Понедељак је започео предавањима 7. и 8. разреда у организацији наставнице Драгане Дошен на теме: „Загађење ваздуха” (Сара Остојић и Сара Басарић), „Загађење воде” (Лазар Ђурић и Ђурђе Бугарчић) и „Еколошки производи” (Ангелики Иванов и Река Варга).

Након презентација ученици су се бавили рециклирањем папира и пластике правећи различите предмете што је био још занимљивији доживљај, јер је победнички рад обезбедио разреду одлазак у биоскоп.


Паралелно са седмацима и осмацима, одржале су се и презентације ученика 9. и 10. разреда у организацији професора Лазара Которчевића и Весне Бабић Седлачек, Светлане Чемерикић Кучерe, Милеве Вукајловић и Аните Хасак. Теме су биле: „Заштита вода” (Сара Поповић, Јована Секулић, Мирјана Ђурић ), „Одрживи развој и еколошки отисак” (Ана Вулетић, Софија Цветковић, Огњен Малушић), „Катастрофа црвеног муља” (Ђорђе Вукадинов, Андреа Аксентијевић, Николина Кошанин, Урош Дамјановић, Урош Симић, Лука Радуловић) и „Загађење ваздуха (киселе кише, ефекат стаклене баште) и нестанак врста” (Вељко Ђокић, Обрад Дабовић, Тара Буквић, Вељко Круљ, Вељко Бицок, Ања Поповић). За то време, ученици 11. разреда посетили су зоолошки врт у пратњи професорки Весне Бабић Седлачек и Светлане Чемерикић Кучере.


Уторак и среда су протекли предавањима о побољшању нашег здравља. За почетак наша медицинска сестра Николет Тот је одржала предавање о првој помоћи: о вештачком дисању, о оживљавању, о заустављању крварења и за девојке, о проналажењу тумора на дојкама.


Ученице Исидора Чергић и Александра Поповић су пак одржале корисно предавање о сексуалној заштити. Наравно, морамо поменути и неизоставну радионицу о менталном здрављу које је припремила професорка и психолог Грација Брусњаи где су ученици могли активно да се укључе у разне игре. Наша ђачка самоуправа нам је обезбедила „Теслин јогурт” који су ђаци сами направили. За крај дана cликали смо се у зеленим мајицама у дворишту наше школе.

Четвртак је био посвећен нашем великом српском и светском научнику, Николи Тесли. Започели смо презентацијама 7. и 8. разреда на теме: „Живот Николе Тесле” (Балинт Феке, Стефан Монторо, Сара Остојић, Сара Басарић), „Пет најзначајнијих Теслиних изума” (Петар Симић), „Радио” (Сузана Косновски, Бранка Ћосић), „Теслин торањ” (Даниел Седлачек) . Касније су следиле презентације 11. разреда у организацији професора Ласла Палфија и Пере Ластића на теме: „Генератори наизменичне струје” (Данило Магазин, Ана Добрић), „Тесла и високофреквентне струје, Теслин трансформатор, Теслин осцилатор” (Данка Росић, Кристина Божић), „Тесла и радиотехнологија” (Мина Перендић, Вања Павловић), „Теслин полифазни систем производње, преноса и потрошње електричне енергије” (Ана Малушић, Алекса Панић), „Рат струја” (Марија Симић, Љиљана Ковјанић) и „Мотори наизменичне струје” (Марта Михајловић, Сара Ћећез).


После презентација, у организацији професора Пере Ластића, ученици 9. и 10. разреда су отишли на Технички факултет да одгледају огледне експерименте из физике о топлотним појавама, електромагнетизму и механичким таласима које је изводио професор др Карољ Хартлајн.

У петак, као једна дивна награда за крај ове бурне недеље, био је излет у Еколошки центар „Поросло” на језеро Тиса за оне ученике који су се потрудили да направе што боље презентације за обележавање ове недеље, који је, као и одлазак у биоскоп за основце, финансирала Српска школа „Никола Тесла” у Будимпешти и Српска народносна самоуправа у Ержебетварошу, на челу са др Александром Ластић.


Излет је прошао у обиласку бродићем овог дивног језера, затим посета највећем слатководном акваријуму у Европи и гледању 3D филма о овом предивном еколошком центру.


bottom of page